keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Kyllä se treeneissä taipuu!

Onpa jäänyt kaikessa hässäkässä treenikuulumiset väliin. Tildan kanssa on nyt oikeastaan kaksi rautaa tulessa: taipparit ja toko. Näistä taipparit palaa suuremmalla liekillä ja huomaan useammin ja mieluummin raahautuvani metsään linnun raatojen kanssa kuin tokoilevani normilenkin lomassa. Mikä on saanut meidät taas uudestaan pitkän talven tauon jälkeen tavoittelemaan valtavia haaveita?

Taipparikurssi on nyt käytynä. Sara ja Pete ovat olleet kannustavia ja olen saanut toivomaani tukea siihen, ettei Tilda ole ollenkaan toivoton tapaus. Oikeastaan tukea kummempaa en ole kaivannutkaan. Tilda itse on todistanut viimeisen parin kuukauden aikana, että pitkä tauko riistasta ei haitannut yhtään vaan ollaan päästy jatkamaan täysin siitä, mihin syksyllä jäätiin. On mahtavaa katsella pikkuketun innokasta ja iloista työskentelyä! Etenkin kun sen eteen ollaan tehty muutama vuosi ahkerasti töitä ja vuodatettu kirjaimellisesti verta, hikeä ja kyyneleitä.



Kurssilla Tilda pääsi ahkerasti kantamaan riistaa. Vesitöitä tehtiin parina kertana ja varmasti Tilda toi järvestä niin lokit kuin lokkia paikanneet variksetkin. Venekään ei haitannut kettusta ollenkaan, ainoastaan talven jäljiltä veteen meneminen oli ensimmäisillä heitoilla vähän hidasta ja hyvää kohtaa rannasta piti hakea piippauksen kera. Kyllä se sinne kuitenkin menee ja kesän edetessä varmasti myös aina vaan helpommin.

Hakuruutu variksilla parani viikko viikolta. Ensimmäisillä kerroilla Tildaa sai kehottaa nostamaan riistan, mutta viimeisellä kerralla se kovaa juosten haki itsenäisesti kolme lintua. Ajatustyötäkin pienen ketun päässä nähtiin välissä. Sara nauroi ruudussa Tildaa katsellessaan sen ilmettä, kun se loikki löytämänsä variksen ympärillä eikä ihan heti pystynyt sitä suuhun ottamaan, vaikka silmissä varmasti vilkkuivat odottavan ruokapalkan kuvat. Oikean ratkaisun pieni kuitenkin lopulta teki ihan itse ja haki sen jälkeen toisenkin variksen. :) Viimeisellä kurssikerralla ruudun kolmesta variksesta yksi oli kunnollinen ja kaksi järvessä uinutta huonokuntoista. Silti Tilda nouti ne niin vauhdilla, että sain ohjeeksi olla kirittämättä sitä palautuksissa enempää!

Pupun kanssa Tildan ei ole tarvinnut viime syksyn jälkeen miettiä lainkaan, mitä sillä tekisi. Se sinnikkäästi raahaa sen pitkänkin jäljen päästä ojien ja juurakkojen yli ja jäljestää hienosti (tosin helposti ilmavainulla). Ihan käteen asti en pupua saa, mutta metrin tai parin päähän. Ruokapalkan Tilda pupun tuomisesta vaatii, on se sen verran hieno juttu. Palautusmatkalla kettunen toisinaan tiputtelee pupua ja viimeisellä taipparikurssikerralla tultiin siihen tulokseen, että ehkä hiukan vastahakoisesti se pupun palauttaa. Mieluummin pitäisi itsellään. Lyhyitä pupun palautuksia superpalkkaa vastaan olisi siis treenilistalla!

Sain Saralta ja Peteltä paljon palautetta ja treenivinkkejä Tildan kanssa toteutettaviksi. Risuja saatiin Tildan käytöksestä. Sen kiljumisesta ja rempomisesta hihnassa ja muiden haukkumisesta. Kiljumisella ja hyppimisellä se komentaa minua tietyissä tilanteissa. Ja vahingossa tai huolimattomasti olen palkannut sitä siitä ja vahvistanut ei-toivottua käytöstä. Tilda on ottanut kiljumisen tavaksi. Saran mielestä se pystyy kyllä sen lopettamaan halutessaan. Katsotaan. Tildan ei pidä määrätä ja sen on luotettava minuun, jottei kovassakaan vireessä sen puolustaminen ja terävyys tulisi läpi. Risuista huolimatta päällimmäisenä mieleen jäi kehut loistavasta harrastuskoirasta. Sen sinnikkäästä ja vauhdikkaasta työskentelystä, joka on hienoa katseltavaa. On se vaan mahtava kettu, kaikkine hyvineen ja huonoineen puolineen ❤


Tarkka-tyttö ❤


Muistilista:
-Tilda saa käyttäytyä miten sattuu (käyttäytyy huonosti), komentaa ja puolustaa (miten pääsen eroon?)
-Tilda pystyy lopettamaan kiljumisen (mistä tiedän?) ja rauhoittuu samantien töiden jälkeen (on/off)
-Älä vaadi sivulla istumista, jos se ei tietyssä mielentilassa onnistu
-Ei useita käskyjä, vaan avustusta, jos ei heti tottele
-Tilda ei saa määrätä
-Pupun kanssa kannustusta palautuksessa, kehut vasta perillä
-Pupulla perusnoutoja ja palautuksia ruokaa vastaan, toi ehkä vastahakoisesti
-Variksilla isompaa ruutua ja useita variksia ennen ruokaa, ei välipalkkoja
-Ruokakippo omassa taskussa ja palkka minulta
-Tildalta pitää vaatia jo enemmän
-Variksien palautus nopea - ei tarvi kiritystä
-Älä koske lähetyksessä koiraan ja käytä hihnaa ohjailuun

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti