lauantai 17. elokuuta 2013

Pikkukettu luonnekuvauksessa

Tänään viimein oli päivä, jolloin päästiin MH-luonnekuvaukseen Tildan kanssa. Edellisen mahdollisuudenhan jouduin perumaan Tildan juoksujen takia, mutta ajankohta oli siihen nähden otollinen. Kuvauksen järjesti Novascotiannoutajat Ry Riihimäellä. Meidän lisäksi kuvauspäivään osallistui yhtä porokoiraa lukuunottamatta vain tollereita Tildan ollessa kuitenkin päivän juniori. Koirien keski-ikä kuvauspäivänä oli kuulemma 3 vuoden kieppeillä.

Aika ylpeä olen pienestä villikosta. Kuvaaja kertoi Tildan olevan sosiaalinen koira. Se ei kuitenkaan kiinnostu vieraista, käy kyllä moikkaamassa, mutta siihen se jääkin. Käsitelläkin Tilda antoi häntä heiluen ja lähti jopa testinohjaajan matkaan kävelemään.

Leikkiminen oli yllätys, vaikka tiesin Tildan nauttivan siitä. Se oli todella innoissaan isosta patukasta, leikki testiohjaajankin kanssa ja näytti jopa taistelevan, mitä harvoin näkee. Ennen kuvausta olin hyvinkin epäileväinen edes leikkiin lähtemisestä jättipatukan kanssa! Kuvaaja ehdottikin leikkimisen hyödyntämistä koulutuksessa. Tildan vireen laskiessa vaan lelutkin lakkaavat kiinnostamasta, joten pidemmässä treenissä namit toimivat lopulta paremmin. En tiedä sitten, onko meillä vääränlaisia leluja tai leikinkö jotenkin väärin Tildan kanssa… Tähän olisi kiva saada mielipidettä ja vinkkiä, kun kerran Tildasta kuitenkin on leikkijäksi.

Takaa-ajossa ensimmäisellä kerralla mokasin itse vähän ja päästin Tildan liian aikaisin vieheen perään. Tästä ei ihan samanlaista tulosta tullut, kuin toisella kerralla, jolloin muistin olla tarkempi. Huippuvauhtia lähti pienipunainen kiitämään vieheelle ja tarttui saman tien. Päästi lelun kuitenkin välillä otteestaan. Aktiviteettitasoa 3 minuutin ajan tarkkailtaessa kuulin alkuun pienen piippauksen, mutta sitten Tilda tutkiskeli omiaan ja istuskeli odottamassa.

Etäleikissä nähtiin ensimmäisen kerran uhkauseleitä. Tilda oli todella kiinnostunut avustajasta ja haukkui sinne suuntaan koko ajan. Irti päästessään se kuitenkin rauhassa meni katsomaan avustajaa, eikä enää sen jälkeen ollut kiinnostunut siitä yhtään. Ei lähtenyt leikkiin houkutteluista huolimatta, vaan kävi tutkimassa omiaan.

Seuraavan osion yllätystä kettunen säikähti ja teki väistöliikkeen taakseni. Palasi kuitenkin heti haalarin ja minun väliin puolustamaan. Tilda tuli tutustumaan haalariin, kun menin kyykkyyn haalarin viereen. Reipas likka! Ohituksissa ei tarvinut sitten enää moisesta kummajaisesta välittää. Enemmänkin Tilda oli alkuun kiinnostunut, mikä se haalari olikaan.

Räminälaitteen kohdalla Tilda teki pienen mutkan äänen alkaessa, mutta oli heti itse kiinnostunut siitä. Sinne se samantien meni tutkimaan ja ohituskerroillakin taisi uteliaisuus viedä ihmettelemään laatikkoa.

Aaveiden ilmestyessä pikkukettu kasvoi itseään huomattavasti suuremmaksi. Sain tosissani ottaa tukevan asennon ja pidellä hihnaa, kun hirmuinen Tiitiäinen uhkaili ja haukkui molempia aaveita tarkasti. Heti, kun sain luvan päästää hihnasta irti, Tilda meni rohkeasti katsomaan toista aavetta. Tuli myös yhdessä minun kanssa tutustumaan kumpaankin aaveeseen. Tässä Tilda esiintyi upean rohkeana tyttönä, joka puolusti minua koko olemuksellaan. Itsenäisesti se myös selvitti tilanteen, kun meni rohkeasti heti irti päästyään katsomaan aavetta. Epävarmuutta pienessä ketussa ei ole, vaikka niin olen ajatellut. Sen haukkuminen on pelkkää puolustusta. Kuvaaja juttelikin, että Tildassa näkyi aggressiota sen verran, että se saattaa uhkailla ja jopa tehdä pienen hyökkäyksen mielestään epäilyttävän asian tai hahmon kohdalla. Näinhän se on, jokunen lenkkeilijäkin sen on kokenut… Tilda kuitenkin näistäkin tilanteista palautuu nopeasti ja nollaa tilanteen heti.

Kuvauksen lopuksi nähtiin samanlaista todella innokasta leikkiä, kuten aluksikin. Tilda oli selvästi jo väsähtäneen oloinen, mutta mahtava lelu (siis se jättipatukka!) innosti taas leikkiin. Kuvaajan mielestä ehkä jopa vielä enemmän kuin ensimmäisellä kerralla.

Ampuminen. Jos räminälaitteella ei oltaisi saatu Tildasta reaktiota aikaan, kuvaajat olisivat kuvitelleet kettusen kuuroksi. Minkäänlaista korvien värähdystä ei tapahtunut laukauksien kuuluessa. Ei meidän leikkiessä, eikä seisoskellessa vaan. On se vaan ihmeellinen otus! Tildan itsepäisyydestä puolestaan nähtiin hauska ripaus ihan kuvauksen lopuksi, kun laukausten välissä laitoin lelun piiloon ja meidän piti kävellä muutama metri poispäin. Pikkukettu laittoi jarrut pohjaan ja päätti, ettei ole mihinkään lähdössä näin hauskasta paikasta. Hölmö murunen!

Kaikinpuolin oli tosi mielenkiintoinen kuvaus ja sain taas uusia ajatuksia koskien Tildan käyttäytymistä. On tuossa pienessä niin paljon ihmeteltävää ja aina se osaa yllättää – hyvässä ja välillä ei-niin-hyvässä. Rakas soma oma kettuni <3



Tässä vielä tulokset kokonaisuudessaan ja lopussa videot viidestä ensimmäisestä osiosta. (Kaikki osiot kuvattiin, mutta vaan viisi ensimmäistä oli tallessa...)

1a Kontakti Tervehtiminen 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.
1b Kontakti Yhteistyö 3 Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta.
1c Kontakti Käsittely 3 Hyväksyy käsittelyn.

2a Leikki 1 Leikkihalu 5 Leikkii - aloittaa erittäin nopeasti ja on hyvin aktiivinen.
2b Leikki 1 Tarttuminen 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.
2c Leikki 1 Puruote ja taisteluhalu 3 Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/korjailee otetta.

3a Takaa-ajo 1. kerta 4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille.
3b Tarttuminen 1. kerta 2 Ei tartu, nuuskii saalista.
3c Takaa-ajo 2. kerta 4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille.
3d Tarttuminen 2. kerta 4 Tarttuu heti saaliiseen, mutta irrottaa.

4 Aktiviteettitaso 3 Tarkkailevainen ja rauhallinen, yksittäisiä toimintoja.

5a Etäleikki Kiinnostus 5 Erittäin kiinnostunut avustajasta, toistuvia lähtöyrityksiä.
5b Etäleikki Uhka/Aggressio 3 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä osion ensim. tai toisessa osassa.
5c Etäleikki Uteliaisuus 4 Saapuu avustajan luo epäröiden tai viiveellä.
5d Etäleikki Leikkihalu 1 Ei osoita kiinnostusta.
5e Etäleikki Yhteistyö 1 Ei osoita kiinnostusta.

6a Yllätys Pelko 4 Pakenee enintään 5 metriä.
6b Yllätys Puolustushalu/aggressio 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä.
6c Yllätys Uteliaisuus 3 Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa.
6d Yllätys Jäljellejäävä pelko 1 Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä.
6e Yllätys Jäljellejäävä kiinnostus 2 Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla.

7a Ääniherkkyys Pelko 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan.
7b Ääniherkkyys Uteliaisuus 5 Menee räminälaitteen luo ilman apua.
7c Ääniherkkyys Jäljellejäävä pelko 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä.
7d Ääniherkkyys Jäljellejäävä kiinnostus 3 Pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta väh. kahdella ohituskerralla.

8a Aaveet Puolustus/aggressio 4 Osoittaa useita uhkauseleitä ja muutamia hyökkäyksiä.
8b Aaveet Tarkkaavaisuus 5 Tarkkailee molempia aaveita koko ajan.
8c Aaveet Pelko 1 On ohjaajan edessä tai sivulla.
8d Aaveet Uteliaisuus 5 Menee katsomaan ilman apua.
8e Aaveet Kontaktinotto aaveeseen 4 Ottaa itse kontaktia avustajaan.

9a Leikki 2 Leikkihalu 5 Leikkii - aloittaa erittäin nopeasti ja on hyvin aktiivinen.
9b Leikki 2 Tarttuminen 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.

10 Ampuminen 1 Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön.

MH-luonnekuvaus 17.8.2013 Riihimäki
Kuvaajat Riitta Liimatainen ja Heidi Kaatiala
Testinohjaaja Tiina Janka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti