lauantai 7. heinäkuuta 2012

Pieni noutaja ja agiliitäjä

Ollaan nyt puuhailtu hakuruutujen ja agilityn maailmassa. Paneudutaan ensin noutohommiin. Tein alkuviikosta pari päivää peräkkäin Tildalle samassa paikassa metsässä hakuruudun neljällä damilla ja haetutin niistä kolme. Hienosti nenällä Tiitiäinen oikeasti etsi damit ja palautti minulle käteen. Samoin kävi tänään, kun heiteltiin viisi damia metsään. Tilda toi neljä niistä upeasti suoraan käteen! Yhden jätin tarkoituksella metsään. Tapahtuiko tässä nyt Tildan kohdalla oppiminen vai onko fiilis vaan ollut kohdillaan? Nuuskujen treenien hakuruudun jälkeen, jossa Tii rallatteli ensin kahdella damilla ja nouti sitten todella hienosti loput, kettunen on toiminut upeasti. Määrätietoista ja innokasta etsintää on ollut havaittavissa joka kerta ja erityisesti tänään Tilda irtosi helposti aika kauaskin. Ensimmäiset ruudut tein yksin, tänään mukana oli apuri viemässä damit. Harmi, että kouluttajan sairastuminen ja nyt SNJ:n leiri sotkee ohjatut treenimme. Olisi pian kiva nähdä, kuinka Tilda toimii, kun on enemmän häiriötä. Jatketaan nyt omia treenejä Tiin kanssa, jotta nouto pysyy mielessä ensi treeneihin saakka.

Uudet damitkin ovat siis saapuneet postipakettina Peten koiratarvikkeesta tilattuna! Nyt onkin hieno värisuora meillä!



Variksiakin hain viime viikonloppuna, joten pari sellaistakin löytyy nyt pakkasesta. Yhden kerran otin metsään variksen mukaan tällä viikolla ja hieno kettu kun mukana oli niin varis sai kyytiä! Aikaisemminhan Tilda ei ottanut varista suuhun, vaikka "leikitiin" sillä. Tällä kertaapa Tii innostui saalistamaan ja heiteltyäni hetken lintua ympäriinsä pikkukettu tarttui sitä varovasti siivestä ja raahasi eteenpäin. Selvästi Tilda rohkaistui puuhaamaan variksen kanssa, eikä kovin kaukana ollut kunnon otekaan. Jatketaan siis myös variksen kuljettamista mukana!

Aksaa ollaan myös päästy nyt tekemään urakalla, kun sain avaimen kentälle. Parit omat treenit ollaan käyty Tildan kanssa tekemässä Hannan ohjattujen treenien lisäksi. Keppejä ja kontaktia puomin alastulossa otettiin viime viikonloppuna samalla, kun hain avaimen. Kontaktissa Tilda pysyy jo tosi hienosti ja jää siihen, vaikka tulisi putken kautta puomin. Muistutin "ota" käskyn ja heilautin kättä sekä juoksin puomin ohi, mutta Tii pysyi. Hieno hieno kettu! Lisää erittäin hienoa oli luvassa Hannan treeneissä, kun tehtiin keppien aloitusta. Puolikkaat kepit ilman ensimmäistä ohjuria oli edessä ja ensi töikseen Tilda suoritti kepit nameille saakka oikein! Ohjaaja kummallakin puolella ja Tilda putken kautta kepeille, niin sama juttu. Kokeiltiin vielä vaikeammin ja otettiin toinenkin ohjuri pois, jolloin keppeihin jäi enää viimeinen ohjuri loppuun ja näinkin kettunen suoritti kepit ja sai namit. Olimpa ylpeä pienestä punaisesta! Seuraavana päivänä omissa treeneissä kahden ohjurin puuttuessa Tilda ei osannut pujotella... Laitan sen kuitenkin kuumuuden ja liian rankan treenin piikkiin. Hannan kanssa tehtiin vielä niistoa. Ensin paikaltaan ja sitten pieneen ratapätkään sisällytettynä. Upeasti Tilda selvitti radan ja ohjaajan opittua oikea paikka niistossa, sekin sujui Tiiltä vaivatta.

Tajusin tässä treenailujen lomassa, että agilityyn Tilda on vasta maaliskuun lopussa kisaikäinen. Jotenkin sitä vaan unohtaa omassa innostuksessaan ja muita koiria seuratessa, että mulla todella on vasta 9 kuukauden ikäinen koira. Syksyn taipparikurssiakin mietin Tildan kohdalla. Uinti pitäisi saada kuntoon ja noutaminenkin varmemmaksi, mutta mikä kiire tässä oikeastaan on? Tilda on pentu vieläkin ja sillä on aikaa puuhailla monen monta vuotta. Etten vaan tapa liialla treenaamisella sen intoa tehdä asioita. Erityisesti nome-puuhien kanssa pitäisi muistaa olla tarkkana, koska niissä Tilda on erityisen herkkä. Nuuskujen kurssi on antanut mahdollisuuden seurata todella taitavien Tildan ikäisten ja nuorempien noutajien työskentelyä ja jonkinlainen kilpailuvietti on ajanut minut ajatukseen "kaikki tänne heti nyt". Vaan kun eipä se niin toimi... Agilityn kohdalla oli helpottavaa huomata, että Tildan kisaikäänkin on niin paljon aikaa. Ei tarvi olla vielä valmis, koska kisaamaan ei kuitenkaan pääse. Itselle muistutus: Tilda on pentu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti