perjantai 17. elokuuta 2012

Peto-testi suoritettu

Tiistaina oli meidän viimeinen Nuuskujen pentukurssin treenikerta ja kouluttaja piti meille peto-testin. Taipparikurssille osallistumisen ehtona on hyväksytysti suoritettu peto- eli perustottelevaisuustesti. Läpihän se meni meiltä kaikilta kurssilaisilta, joten jospa kevääksi saisi Tildankin taipparikurssivalmiuteen.

Ensimmäisenä testattiin luoksepäästävyys. Oikein yllätyin, kuinka rauhassa Tilda istui vieressäni. Ei yrittänytkään loikata tervehtimään kouluttajaa tai peruutella jalkojeni taakse, vaan hamusi ainoastaan nameja kädestäni. Toinen tehtävä oli pujotella rivissä olleiden muiden koirakoiden välistä pariin kertaan. Helppoa pikkuketulle, joka seurasi vieressä koko ajan pitäen kontaktia minuun. Näiden tehtävien jälkeen lähdimme pellolle tekemään luoksetulot, perusnoudot ja tutustumaan taas varikseen ja lokkiin.

Luoksetulo on Tildan kohdalla myös helppo ja varma liike. Ainoa ongelma tässä luoksarissa oli heinikon pituus, joka esti Tildan näkyvyyden. Jätin Tiin ensin ilman hihnaa odottamaan, kun lähdin kävelemään kauemmas, mutta heinikon ollessa niin pitkää, ettei Tilda varmasti nähnyt sen takaa kulkuani, se nousi perääni. Otettiin sitten uudestaan, niin että kouluttaja piti Tiiteliä kiinni. Hieno luoksetulo siitä tulikin! Sitten.. Markkeeraus ei mennyt yllättäen ihan nappiin. Olin jo valmiiksi varautunut Tildan temppuiluun palautuksessa ja yritin saada sitä hyvään noutovireeseen. Hyvin Tii lähti noutoon ja oli jo tulossa luokse, mutta pysähtyi kuitenkin matkalle ja pudotti damin. Kun kouluttaja lähti "ajamaan" Tildaa luokseni, nähtiin taas kuinka kettunen meinasi, että kouluttajalla voisi olla jotain kivempaa hommaa kuin damin palautus. Onneksi Tilda päätti kuitenkin napata damin mukaansa ja tuoda minulle. On sillä vaan omat jekkunsa. Kouluttajan kanssa puhuttiinkin, että Tildalle on tehtävä nyt selväksi, että se tekee väärin, kun jättää damin tuomatta. Se aivan varmasti tietää kuitenkin, mikä on homman nimi ja mitä sen kuuluisi tehdä. Aina ei vaan viitsi. Kielto siihen kohtaan, kun Tilda meinaa lähteä damin kanssa tai ilman muualle kuin luokseni. Tildan nouto meni testistä läpi jokatapauksessa. Onneksi niitä erinomaisesti onnistuneita noutojakin ollaan Tildalta nähty tämän kurssin aikana.

Varis oli seuraavana vuorossa. Se heitettiin Tildalle, vaikka tiedossa oli, ettei noutoa siitä saataisi aikaan. En oikeastaan nähnyt kovinkaan paljon, mitä pikkukettu variksen kanssa puuhasi pitkässä heinikossa, mutta samaa siivestä roikottamista se taisi olla, mitä omissa treeneissäkin. Ei ainakaan enempää. Täytyy nyt kokeilla, jos linnun sitoisi yhtenäiseksi paketiksi, eikä siivet roikkuisi levällään. Mietin myös, että voisi kokeilla pilliä noudoissa. Pillittäisi Tiin luokse, kun se ottaa damin ja kääntyy kohti. Pilliluoksetulot on toiminu yksittäisinä ainakin tosi hyvin, paremmin kuin "täällä" -käskyt. Niin paljon vaan olisi treenailtavaa, etten tiedä miten ehditään kaikkea... Toko-innostuskin sen kun kasvaa. Siitä ehkä myöhemmin lisää. :)

Sari kuvannut niitty-Tiin :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti