tiistai 4. syyskuuta 2012

Riistatreeni

Tänään oli tolleriyhdistyksen yhteistyö ja noutojen alkeet -kurssin toinen ja viimeinen kerta. Kivasti taas sai uusia vinkkejä ja uusia näkökulmia kouluttaja Suskilta! Aloitettiin tottelevaisuudella. Luoksepäästävyydessä Tilda istui kiltisti sivulla, kun Suski kätteli ensin minut ja moikkasi sitten Tildaa, joka tyytyi vaan tökkäsemään kuonolla Suskin kättä. Pieni tökkäsy kuonolla riittää, ylitsevuotavan innokkaasti ei tarvitsekaan ihmisiä vastaanottaa. Pujottelussa toisten koirakoiden ohitse nenä meinasi viedä kettusen mennessään. Kuulolla Tilda ei ollut ollenkaan ja maassa oli jotain paljon mielenkiintoisempaa kuin minä. Toiset tollerit eivät tässä kohtaa kiinnostaneet ollenkaan Tildaa, joten siinä mielessä pujottelu onnistui. ;) Tässä onkin meillä haastetta, kuinka saan itseni kiinnostavammaksi kuin hajut maassa sillon, kun nenä vie Tildaa. Tuoksujen vetovoima riippuu paljon Tildan vireestä ja silloin tällöin hajut vievät voiton kaikesta muusta. Namit tai äänenkäyttö eivät tähän mennessä ole tuottaneet suuria tuloksia... Onneksi kuitenkin nuuskuttelu on tosi toimissa usein vähäisempää ja kontakti on se meidän juttu.

Ennen riistan esiin ottamista tehtiin vielä perusnoudot kaikille. Tilda oli hihnassa noudon ajan, jotta vältyttiin damin omimiselta. Hyvin Tii hakikin damin ja toi minulle. Tärkeäksi vinkiksi saatiin kuitenkin treeni, jossa otan ensin Tildan vastaan hellitellen ja jätän damin huomiotta. Lopuksi vasta "kiitos" ja dami nätisti käteen. Suski huomasi nimittäin, että kettunen jäi kauemmas minusta, kun olin käsi ojossa ottamassa damia siltä vastaan. Luoksetulo ja palautukset ovat kuitenkin kiva asia!

Sitten päästiin variksen kimppuun. Tilda nuuhki aluksi varovasti varista, joka olikin aika jännä juttu. Suski sitoi siivet varikseen yhdeksi paketiksi ja houkutteli Tildaa ottamaan linnun. Ottihan se tyttö sitten kiinni ja kantoi pienen matkan. Siipien irrotessa ote oli edelleen siivestä ja riekkumistakin oli havaittavissa. Tiukan kiellon kun Tildalle antoi riekkumisesta, niin kettu tuli varmistamaan tekemisiään. Uusi haku käsky ja varista kohti! Riistan kanssa täytyy lukea Tildaa tarkasti ja olla nopea palkkauksissa ja kielloissa. Suskin sanojen mukaan Tii on riistakoira, jota ei namit kiinnosta, jos vieressä on riista. Kiva kuulla, ettei riista olekaan ongelma. Enemmän täytyy varoa omimista Tildan kohdalla kuin sitä, että se jättäisi riistan ottamatta. Pupuakin katsottiin lopuksi ja selvästi se on "helpompi" Tildalle kuin varis. Omiminen ei niin vahvasti tullut esille ja Tii jopa kantoi pupua nätisti, otti katsekontaktin ja luovutti minulle. Riistan ohi kävelemistä aletaan treenailemaan myös ja sen spontaania noutoa ohikävellessä ja luovutusta.

Loistavat treenit oli Suskin kanssa viime viikolla ja tänään! Kotiin tuomisiksi saatiin paljon ajatuksia ja vinkkejä sekä pakastimen täytteeksi varis ja lokki. Yksi hirvikärpänenkin löytyi Tildan turkista...

Tilda käskyttää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti