tiistai 1. lokakuuta 2013

Todellinen nuuskuttelija!

Tiipula pääsi vihdoin verijäljelle pari viikkoa sitten, kun pakattiin autoon jäljentekotarvikkeet ja ajeltiin mökille. Jälki vedettiin lauantaina märkään kangasmetsään ja annettiin vanhentua 20 tuntia. Yöllä satoi vettä rajusti, joten hyvin muhinut ja levinnyt jälki oli kettusella nuuskutettavana. Pituutta jäljellä oli yhteensä noin 250 metriä. Ensimmäinen suora oli pisin (n. 100m) ja kaksi muuta vähän lyhyempiä.

Verijäljellä ensimmäisellä kymmenellä metrillä koiraa saa auttaa ja kehua. Kepo liinan päässä ja minä kameran takana oltiin kuitenkin ihan hiljaa ja ihmeteltiin Tildan touhua. Selvästi jotain sen pienessä päässä on jäljen osalta tapahtunut sitten ensikerran, sillä heti alusta alkaen pikkukettu eteni tarkasti jäljen päällä tietäen, mitä on tekemässä. Ensimmäisen makauksen Tilda merkkasi hyvin haistelemalla tarkasti. Toisen makauksen merkkaus ei ollut aivan yhtä selvä ja sen jälkeen Tilda harhautui muutaman metrin väärään suuntaan. Se kuitenkin teki töitä koko ajan ja etsi jälkeä ahkerasti. Jäljen taas löydyttyä nenä vei kettusen hienosti suoraan kaadolle. Kaadolla Tilda haisteli, mutta ei ottanut sorkkaa suuhunsa ennen kuin se kädestä annettiin. Sitten se olisikin ollut ihana kaluttava...

Mahtavaa oli huomata, kuinka Tilda luonnostaan jäljesti niin varmasti koko matkan! Se käytti maavainua sekä ilmavainua ja eteni jäljen päällä lähes koko matkan. Toisen makauksen Tilda olisi saanut ilmaista selvemmin ja kaadolla osoittaa entistä paremmin löytäneensä peuran. Nyt me ei kepon kanssa osattu kyllä yhtään kehuakaan Tildaa, kun häkellyksissämme annettiin sen tehdä täysin itsenäisesti töitä. Aikaa jäljestykseen kului vain 10min jäljen ollessa sen n. 250 metriä pitkä. Vauhtia Tildalla olisi riittänyt vieläkin nopsempaan aikaan. Seuraavaksi tehdään lähemmäs täysimittainen avoimen luokan verijälki ja aletaan harjoittelemaan kompassin käyttöä. Onneksi on tuo kepo, joka osaa suunnilleen suunnistusasiat ja on mielellään pikkuketun liinan päässäkin. Jospa tästä tulisi harrastus niille kahdelle. Ihanaa oli katsoa, kuinka luontevasti, taitavasti ja itsenäisesti Tilda nuuskutti jäljen alusta loppuun. :)

Makuuta tutkimassa
Matka jatkuu kohti kaatoa...

Hieno saalis!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti